Flädern blommar – dags att göra årets fläderblomssaft!
Flädern blommar – dags att göra årets fläderblomssaft!
Hög tid…
att bevara sommaren.
Fläderbuskarna står i blom och doftar fantastiskt underbart. Nu är det tid att plocka blomställningarna och göra fläderblomssaft.
Du kan också göra fläderblomchampagne eller likör.
Gott att dricka som den är, fast tänk så smarrigt med flädermousse som dessert en mörk vinterkväll, eller…
Läste nyss om sommardrinken Hugo som görs på fläderblomssaft och mosusserande vin. Alkoholfritt är alltid ett självklart alternativ. Tillsätt kolsyrat vatten (utan smaksättning).
Här kommer ett recept utan citronsyra. Den kan utelämnas om saften du gör konsumeras inom 6 veckor. Du kan frysa in saften i mindre portioner så håller den (kanske) till nästa sommar…
INGREDIENSER
25 -30 st fläderblomställningar – i full blom
900 g (eller upp till 1350 g) strösocker (cirka 10 dl)
1,5 – 1,7 liter kokande vatten
3 st ekologiska citroner
- Koka upp vattnet i en kastrull.
- Ta av från värmen.
- Tillsätt sockret och rör om ordentligt tills sockret lösts upp.
- Skölj försiktigt av fläderblommorna. Ta bort de grova skaften för att undvika bitterhet.
- Lägg blomställningarna i en stor kastrull.
- Varva med de skurna skivorna av citronerna (som är sköljda).
- Häll över den heta sockerlagen över fläderblommorna
- Täck kastrullen och låt svalna till rumstemperatur
- Låt stå i kylskåp 2-3 dygn blommorna och citronerna silas bort. .
- Sterilisera flaskorna innan du häller upp saften i dem.
- KLart!
Förvara som en koncentrerad saft i kylen och späd vid senare tillfälle – efter tycke och smak. Du kan även frysa in i mindre portioner.
Tips! Gör det i isbitsbrickor så får du en färdig iskall fläderdryck direkt!
Låt dig väl smaka!

Att göra flädersaft är värt mödan – jag lovar!
….och ja – det är nyttigt i måttliga mängder.
Hög tid…
att bevara sommaren.
Fläderbuskarna står i blom och doftar fantastiskt underbart. Nu är det tid att plocka blomställningarna och göra fläderblomssaft.
Du kan också göra fläderblomchampagne eller likör.
Gott att dricka som den är, fast tänk så smarrigt med flädermousse som dessert en mörk vinterkväll, eller…
Läste nyss om sommardrinken Hugo som görs på fläderblomssaft och mosusserande vin. Alkoholfritt är alltid ett självklart alternativ. Tillsätt kolsyrat vatten (utan smaksättning).
Här kommer ett recept utan citronsyra. Den kan utelämnas om saften du gör konsumeras inom 6 veckor. Du kan frysa in saften i mindre portioner så håller den (kanske) till nästa sommar…
INGREDIENSER
25 -30 st fläderblomställningar – i full blom
900 g (eller upp till 1350 g) strösocker (cirka 10 dl)
1,5 – 1,7 liter kokande vatten
3 st ekologiska citroner
- Koka upp vattnet i en kastrull.
- Ta av från värmen.
- Tillsätt sockret och rör om ordentligt tills sockret lösts upp.
- Skölj försiktigt av fläderblommorna. Ta bort de grova skaften för att undvika bitterhet.
- Lägg blomställningarna i en stor kastrull.
- Varva med de skurna skivorna av citronerna (som är sköljda).
- Häll över den heta sockerlagen över fläderblommorna
- Täck kastrullen och låt svalna till rumstemperatur
- Låt stå i kylskåp 2-3 dygn blommorna och citronerna silas bort. .
- Sterilisera flaskorna innan du häller upp saften i dem.
- KLart!
Förvara som en koncentrerad saft i kylen och späd vid senare tillfälle – efter tycke och smak. Du kan även frysa in i mindre portioner.
Tips! Gör det i isbitsbrickor så får du en färdig iskall fläderdryck direkt!
Låt dig väl smaka!

Att göra flädersaft är värt mödan – jag lovar!
….och ja – det är nyttigt i måttliga mängder.
Get Social